Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Galvanisk ansiktsmassage

Hej
Jag undrar om man kan utföra ansiktsmassage med metoden "Galvaniskt Spa" t.ex Nuskin? Man använder galvanisk ström för och masserar ansiktshuden regelbundet.

Hej!
I varningstexten för apparaterna som används till galvanisk ansiktmassage, står det att man skall iaktaga försiktighet när man har pacemaker. Detta är något som tillverkaren skriver eftersom de inte har testat apparaten specifikt för ev påverkan på olika pacemakermodeller.
I praktiken är strömmen som alstras så liten att den, vid användning i ansiktet, inte kan påverka pacemakern. Det borde alltså inte vara någon fara för pacemakern. Använd dock inte apparaten på huden direkt ovanpå pacemakern.
Om du vid användning av apparaten känner obehag som yrsel eller långsam hjärtrytm, bör du avbryta behandlingen.

Hälsningar: Torbjörn