Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hur fungerar elektroderna på ett barn när de ligger utanpå? Var i hjärtat ligger de? Ligger de i sinusknutan?

Hur fungerar elektroderna på ett barn när de ligger utanpå? Var i hjärtat ligger de? Ligger de i sinusknutan?

Hej,
Jag gissar att barnet kanske är nyopererat efter en hjärtoperation eller också menar Du att elektroderna är fastsydda på hjärtat och en pacemaker är inopererad.

Efter hjärtoperationer sätter man nästan alltid elektroder på hjärtats utsida som man efter några dagar tar bort. Detta för att stötta hjärtat om pulsen blir långsam.

Har barnet fått en permanent pacemaker inopererad så på små barn syr man ibland fast elektroderna utanpå hjärtväggen. Vanligtvis får de en elektrod på förmaket som fångar upp impulser från sinusknutan. Den andra elektroden sys fast utanpå höger eller vänster hjärtkammare. Detta system fungerar lika bra som elektroder som läggs inuti hjärtat. Vid mer komplicerade hjärtfel måste man ibland sy fast elektroder utanpå hjärtväggen pga anatomin. Själva sinusknutan undviker man att sy i för att inte skada dessa viktiga celler som alstrar impulserna.
När barnet blir större och om anatomin tillåter kan man lägga elektroderna i hjärtat via en blodåder.

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund