Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Från Ulf Ingelström 2009-04-03. Född 1934.Fick min pm enbart pga låg vilopuls (38 s/p) 2008juni på KS. Grundinställningen ändrades efter några månader till 60 - 140 s/m. Jag har nu sedan en tid fått tillbaka min grundkonditon men vet inte riktigt vad som händer när jag under träning kommer över det högsta värdet. Har varit uppe på 150 s/m några gånger men vågar inte fortsätta. Under snabb gång mätes värdet med ett band spänt över bröstet och kopplat till trampmaskinen. Fråga: Bör inställningen justeras? Stöttar pm hjärtat även över 140? Jag har för övrigt endast positiva erfarenheter av min pm. Vänligen UlfI

Från Ulf Ingelström 2009-04-03.
Född 1934.Fick min pm enbart pga låg vilopuls (38 s/p) 2008juni på KS. Grundinställningen ändrades efter några månader till 60 - 140 s/m. Jag har nu sedan en tid fått tillbaka min grundkonditon men vet inte riktigt vad som händer när jag under träning kommer över det högsta värdet. Har varit uppe på 150 s/m några gånger men vågar inte fortsätta. Under snabb gång mätes värdet med ett band spänt över bröstet och kopplat till trampmaskinen. Fråga: Bör inställningen justeras? Stöttar pm hjärtat även över 140? Jag har för övrigt endast positiva erfarenheter av min pm. Vänligen UlfI

Hej Ulf

Tack för din fråga. Du verkar vara en aktiv man vilket är roligt att höra.
Jag vet inte riktigt indikationen för din pacemakerbehandling, berodde det på en dålig sinusknuta eller hade du en blockering på AV-noden? Har du en dålig sinusknuta så är det pacemakerns sensor som tar upp pulsen vid ansträngning och det är inte farligt att anstränga sig mycket,pacemakern tillåter att man kommer högre upp trots att den är inställd på 140 men man kanske ska justera den övrefrekvensen så att du inte upplever att det tar emot vid just dessa situationer.
Har du en blockering på AV noden så tillåter pacemakern till en viss del att din frekvens går över 140 beroende på att den har tidsintervaller som den arbetar med. När man ställer in en pacemaker så ställer man den högre frekvensen på 220 bpm minus ålder. Testa dig fram, skulle du uppleva att det tar emot väldigt mycket vid aktivitet så be din pacemakermottagning justera inställningen. Fortsätt att vara aktiv,din pacemakern ska inte hindra dig utan den ska ge dig möjlighet att må bra och leva ett normalt liv.

Må så gott
Maria Hesselstrand