Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Fråga om oregelbunden puls från 21-årig kille

Hejsan på er! Jag har ägnat de senaste timmarna på att läsa runt på denna sida och har i den processen insett vilket fint jobb ni gör. Konstigt slående hjärtan leder lätt till ångestkänslor av varierande grad och sådana dämpar ni nog i stor volym genom era frågesvar och foruminlägg. Tack för det! Så till mig då: Jag är en 21 årig kille som tränar mycket. Jag började med löpning men tränar nu mer blandat, konditionen är dock lika bra som förut och jag springer milen på under 40 minuter. Mina symptom började för ca fem år sedan med oregelbunden rytm, framförallt i vila (kanske 90% av alla "events") men även ibland under träning/tävling. Jag gick till vårdcentralen och fick förklarat för mig att det rörde sig om extraslag (gjorde viloEKG men utan att känna av oregelbundenheter under registering. På senare tid har jag dock börjat misstänka att det rör sig om en av-block typ II eftersom jag känner dessa palpitationer och pauser i rytmen mkt ofta, ibland så ofta som vart 3-4 slag i vila. Dessa försvinner i hög grad då jag aktiverar mig men uppträder som sagt ibland då, senast häromdagen under ett millopp då jag hade en del "voltande" i bröstet vid en puls på ca 180 bpm. Graden av oregelbundenhet varierar från dag till dag men också över längre tid (vissa veckor, månader lugnare än andra men frågan är om det inte har blivit mer de senaste månaderna. Har inga svimmningstendenser under konditionsträning men ibland efter tunga lyft men det är väl rimligen något vasovagalt. Oregelbunden hjärtrytm till den grad jag ofta har då jag ska sova resulterar ofta i viss ångest - vad är det egentligen jag har? Jag ska på 24h-EKG om tre veckor men hade föredragit om tillfället var imorgon, trots att jag haft detta i ett antal år nu. Vad skulle du säga utifrån mina symptom? Borde jag tjata mig till ett arbetsEKG också? Tack så mycket på förhand!

Hej på dig,
Tack för berömmet.

Det kan vara svårt att skilja korta uppehåll i pulsen utan att se och analysera ett EKG. Som du skriver kan det vara AV- block II som ju gör att man tappar ett slag då och då (tappar man två eller fler i följd kallas det AV block III och är en pacemakerindikation). Men vanliga banala extraslg kan också ge korta pauser beroende på att hjärtats " elektricitet" urladdas och måste byggas upp på nytt för att en ny kontraktion skall kunna ske.Extraslagen kommer nästan alltid tidigt i hjärtcykeln, man känner ofta inte av slaget då hjärtat inte hunnit fylla sig med blod. Påföljande slag känns däremot då hjärtat stått still lite längre än normalt och fyllts med mera blod.

När man vilar eller skall sova kan hjärtat dunka på ordentligt trots att frekvensen kanske är normal. Enstaka extraslag skrämmer upp många människor och en ångest börjar byggas upp.

Hjärtångest, speciellt då vid rytmrubbningar, kan vara mycket obehagliga och det kan även som hjärtläkare vara svårt att övertyga patienten om att de med största sannolikhet är ofarligt.Det funkar ofta inte att säga: Det här är ofarligt, du behöver inte oroa dig!

Känner du bankningar av pulsen, tänk på vad starkt ditt friska hjärta slår. Ta en promenad, ökad puls minskar ofta hjärtslagen!
Det är bra att du nu gör ett 24 timmars EKG.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund