Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

förmaksflimmer

hej
Jag är 48 år och fick i januari i år förmaksflimmer och går på metoprolol,det gjordes även en elkonvertering men hjärtat slår inte som det ska ändå efter det.Har sen fått reda på att min pappa har sjuk sinus knuta efter han haft förmaksflimmer.Min lilla syster op i april i år för sjuk sinus knuta.Hjärtspecialisten sa att jag kommer också få fel på den om jag inte redan har det för det var ärfligt hade dom sagt.Har i dag pratat med min läkare och han sa att jag inte kan ha fel på sinus knutan då jag har förmaksflimmer.Så min fråga är stämmer det att jag inte kan ha sjuk sinus knuta,kanske svårt att svara på men tacksam för svaret jag kan få.MVH Suzanne Holmberg
suzanne.holmberg@nykoping.se

Hej,

Har du förmaksflimmer hela tiden är det ju svårt att avgöra om sinusknutan fungerar eller ej. Båda möjligheterna finns. Bryter man ett förmaksflimmer kanske för första gången med en elkonvertering så brukar nästan alltid sinusknutan komma igång, dvs man får tillbaka sin normala sinusrytm. Är förmaken skadade av ngn sjukdom som inflammation, hjärtförstoring mm, så kan sinusnoden också vara skadad och inte fungera. Har man försökt bryta ditt förmaksflimmer? Om elkonverteringen inte leder till sinusrytm, så kan sinusnoden vara slut.
Tyvärr blir svaret att jag inte säkert kan svara på din fråga.
Med vänlig hälsning,
Thomas Fåhraeus
Lund