Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

förmaksflimmer

Hur mycket stör ett förmaksflimmer mitt dagliga liv? Kan jag träna som vanligt, kan jag jobba i ett mycket rörligt och stressigt jobb?
MVH Kerstin

Hej,

Du kan leva ett helt vanligt liv med förmaksflimmer. Oftast kan man inte påverka flimret så att det blir "sämre", skadar hjärtmuskeln eller att det kan bli farligt. Har man ett anfallsvis påkommande flimmer så kan en del patienter starta flimret genom att t ex dricka kaffe eller sprit eller kanske äta starkt kryddad mat.

Om du behöver mediciner för att bromsa kammarpulsen eller för att minska risken för blodpropp, avgör din läkare.

Måttlig regelbunden motion är bra. Man beräknar att arbetsförmågan minskar med 10 - 20% om man får förmaksflimmer. Många människor märker inte att de fått flimmer därför uppmuntrar vi allmänheten att räkna sin puls då och då och kolla att den är jämn.

Så Kerstin, det är bara att köra på på jobbet och kanske på gympapassen.
Förresten har man diskuterat att försöka ta bort ditt flimmer med ablation, som du kan läsa om här under fördjupningar?Kolla på internet,Googles, också.

Bästa hälsningar,
Thomas Fåhraeus
Bjärred