Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Följdfråga: Pacemakeroperation, trots utan symtom (från den 4 september 2012)

Tack för Ditt svar.
Jag känner mig väldigt kluven inför att sätta in en pacemaker då jag inte känner mig dålig. Fick dock rekommendation av läkaren att jag skulle göra det så fort som möjligt då jag annars kanske skulle svimma (5000 uppehåll 2 sek på ett dygn och någon på 4 sek). Tyckte inte heller att jag skulle köra bil.
Då Du skriver att mitt hjärta troligen slår mer kraftfullt och effektivt på grund av min låga puls så undrar jag om det verkligen är
nödvändigt att sätta in PM? Borde jag inte göra fler undersökningar exvis arbetsEKG, kontroll av hjärtat?
Jag vill förstås inte att något fruktansvärt ska hända. Känner mig rädd både för att göra operation och även att avstå. Tycker också det är jobbigt att inte kunna få träffa någon för att diskutera placeringen av PM. Jag vill ju inte att den ska synas. Mår dåligt av att tänka på detta. Har lyckats få reda på att det finns olika storlekar på PM, jag skulle ju vilja ha en så liten som möjligt, men vet inte hur jag ska kunna få det. Känner att det är väldigt svårt att nå fram.
Jag kan också förstå att det för dem som opererar arbetar med detta dagligen så är det kanske en rutinsak, men för mig känns det som att förlora den del av mig själv. Jag mår också dåligt av att tänka att jag kommer att ha ett föremål som sticker ut på kroppen.
Tacksam om jag kan få svar igen, hälsningar A, kvinna 59 år

Hej A 59 år

Ser att du har många frågor som oroar dig. Om det behövs fler undersökningar och hur viktigt det är att du ska ha din pacemaker kan bara din läkare bäst svara på som har all information om din hjärtrytm.

Jag kan dock lugna dig att alla pacemakermodeller nu förtiden är relativt små och har en liten njurformad modell. Är du mycket mager så kommer dosan att synas som en liten låg och platt bulle men absolut inte sticka ut. Har du lite mer underhuds fett som kommer den att synas mindre. I början så är man relativt medveten om att pacemakern finns och man blir rätt så medveten om sitt hjärta och även ibland lite orolig över vad man känner. Detta försvinner ju längre man har sin pacemaker och när smärtan har gått över ( håller ofta i sig ca 3 dagar) så börjar man även glömma bort sin pacemaker. En del upplever det obehagligt att tvätta sig över dosan men detta försvinner också efter ett tag. Det är alltid en svullnad över dosan som försvinner efter ca 1-2 månader. Den sjunker även ner lite pga tygndlagen och hittar ofta en bra plats i sin ficka. Det är viktigt att du rör din arm och är aktiv som vanligt så att du inte får problem med stelhet i din axel.
Många av våra patienter "glömmer bort" att de har en pacemaker pga den är så liten och att de inte känner av något från pacemakern när den stimulerar/arbetar i hjärtat.

Lycka till
Maria Pacemakersköterska