Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Fladder och HIS-ablation

Tack för en utmärkt sida, som jag läser ofta. Sidan har gett mig bra information i många frågor, som man som flimmer-fladder patient har.
Nu undrar jag: jag har genomgått en HIS-ablation, men har ändå flimmer eller fladder episoder, som är väldigt jobbiga. Allt från 15 min till några dagar dvs de kan komma och gå under dagarna.Jag blir väldigt påverkad och mår dåligt.Borde inte jag slippa alla sådana attacker nu,det var ju därför som HIS- abl. gjordes? Kan det finnas någon "läckage" kvar eller kan man åtgärda detta med programmering av PM?
Tacksam för svar!
Lena Kvist

Hej Karin

Genom att göra en Hisablation så blir man inte av med sitt förmaksflimmer.Det finns fortfarande kvar i ditt förmak i hjärta men det leder inte till oregelbunden och snabb puls pga man har kapat den elektriska ledningsbanan till kammrarna. Många blir besvikna när det fortfarande har känning av att förmaksflimmret kommer och går trots behandling.Det positiva brukar dock vara att man slipper en del mediciner.
Det kan vara klokt att göra en pacemakerkontroll för att utesluta att pacemaken inte triggar/följer med ditt förmaksflimmer och ev justera detta. I enstaka fall har jag varit med om att man återfått överledningen till kammaren men det är mycket ovanligt.

MVH
Maria
Pacemakersköterska