Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Finns det något alternativ till betablockaren Metaprolol?

Jag har Metaprolol 200 mg per dag sen ett par månader tillbaks. Finns det något alternativ till den tabletten? Jag är så trött hela tiden, kroppen känns tung och stel, mentalt trött och orkar inte snabba promenader längre, eller gå i trappor. Ska det vara så? Är en operation ett alternativ här? Lider av cardiomyopati.

Hej,

Metaprolol är en sk betablockare. Dessa mediciner är mycket vanliga vid högt blodtryck, arytmier och andra hjärtåtkommer.Det finns många olika typer av betablockare och ibland hittar man ett preparat som inte har så mycket biverkningar.

Du kan läsa om Metaprolol på Internet under "patient- Fass" men du känner ju redan till biverkningarna. Typisk för betablockare är bl a att man inte får upp pulsen vid fysisk ansträngning, vilket är en stor nackdel för många patienter. Man kan pröva att minska dosen något i vissa fall.

Men rådgör med din läkare, kanske läkaren prövar en annan betablockare.

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund