Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Farliga VES?

Hej Thomas,och tack för en väldigt upplysande sida som har hjälpt många!
Min fråga handlar som så många andras om extraslag.
Hade för några år sedan en Perimyocardit som läkte ut,enligt läkarna utan komplikationer. Besväras dock av frekventa VES,ibland så många som ca 1000 per dag/dygn. Inga direkta rusningar eller serier.
Är ju väl utredd med både holter,arbetsprov och ultraljud. Alla utan anmärkning. Eller,på holter såg man mycket extraslag och på arbetsprovet en EKG-frändring på en avledning. Kommer inte ihåg vilken.
Jag är väl medveten om att alla har extraslag i mer eller mindre stor utsträckning,men jag blir så fruktansvärt trött när jag har Ves. Är det vanligt?
Ibland måste jag tom gå och lägga mig. Hur kan det då vara ofarliga extraslag,när man blir så otroligt påverkad? Ska jag tjata mer på läkarna att gå vidare med mer utredningar. Gjorde ultraljud och arbetsprov så sent som i nov 2011.
Finns det risk för att extraslagen utvecklas till någon farligare sorts arytmi?
Vad är kriterierna för att få en profylaktisk ICD insatt efter myocardit. Måste man ha dokumenterade farliga rusningar och/eller kardiomyopati?
Rädd och orolig...
Tack på förhand .
Med vänlig hälsning, Peter H

Hej Peter,

Kul att du gillar sidan. Tack!. Ja, du har nog läst det mesta om VES. Att man blir trött när man har mycket extraslag har jag inte hört, vad jag kan komma ihåg. Däremot kan man bli väldigt trött efter en episod med hjärtklappning och detta kanske är något liknande? Det kan ju vara så att du spänner dig, är irriterad på extraslagen och när de minskar släpper detta. Jag vet faktiskt inte.

Det finns en liten risk att dina extraslag kan leda till hjärtklappning på kammarnivå. Du har ju haft en myokardit, som i sällsynta fall ger mindre skador på hjärtat. Svåra fall av myokardit kan leda till kardiomyopati.

Profylaktisk ICD brukar läggas in efter mer omfattande hjärtinfarkter där man bedömer risken för VT som hög. Det är dock inte alla som lägger profylaktiska ICD-system. Aldrig på extraslag vad jag vet.

Som du kanske sett så kan man ibland utföra en ablation mot extraslag från kammarnivå. Du kan Googla på det: Ventricular extrabeats and ablation. Är engelskan svår så går det ofta att få artiklarna översatta.Jag kan försöka ta reda på om någon i Sverige gör ablation mot VES.

Lycka till,

Thomas Fåhraeus
Lund

Har man prövat att medicinera dig med Cordarone (amiodarone)? En låg dos kan ha underverk men allt är ju individuellt inom medicinen.

Relaterade expertsvar