Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Extremt frusen och trött, fråga om pulstryck och låg puls

Efter en längre tids sjukdom har jag blivit extremt frusen. Jag har tillfrisknat. Jag fryser hela tiden, fötter och armar är iskalla, fingrar domnar, jag fryser så mycket i kroppen att jag kan kräkas om jag inte har elektriskt uppvärmd väst på mig. Det känns lite bättre då jag är i rörelse och får upp pulsen. Jag blir trött hela tiden.
Min vilopuls ligger numera på 55-59 slag per minut vilket är mycket lägre än det tidigare har varit (jag är en otränad 40-åring). Systoliskt tryck ligger på 107-111, diastoliskt tryck är på 84-74.
Jag har fått ekg på motionscyckel, men jag har ju inte särskilt mycket problem när jag är i rörelse, vilka undersökningar kan man få ut som rör hjärta/kärl i vilande tillstånd?
Det är ju då jag fryser mest.
M.v.h.
Anita

Hej Anita

Har svårt att besvara din fråga på varför du är så frusen i vila. Din vilopuls är helt normal på 55-60 och borde inte göra dig kall. Tyvärr är det nog så att aktivitet är bästa medicinen för dig. En del människor är frusna pga biverkan från en del mediciner ex betablockerare som göra att de yttre kärlen dras ihop och ger kalla fingrar och tår. Andra kan säkert bara vara frusen utan ha någon riktig orsak till varför. Rökning påverkar blodkärlen och även cirkulationen vilket kan leda till frusenhet.

Lycka till och vi får hoppas på en varm vår och sommar.

Mvh
Maria
Pacemakersjuksköterska