Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Extraslagen borta tack vare pacemakern?

Har haft problem med svimningar, illamående och ökande antal extraslag sedan flera år tillbaka. De senaset månaderna har jag tyckt att extraslagen kommit var femte minut.Har åkt ut och in på sjukhus, testats och medicinerats och till slut fått diagnosen "ofarliga extraslag". Dessa har synts sedan jag utrustats med en s k revealer. Men så plötsligt avslöjade den något annat och inom ett två dygn hade jag i stället diagnosen AV block 3 och blev akut försedd med en pacemaker. Fick också beskedet att mina extraslag skulle finnas kvar men att pacemakern skulle förhindra allt för låg puls. Nu är jag hemma sedan ett par dar och jag känner inga extraslag! Dessutom vaknar jag utsövd eftersom jag inte heller tycks ha samma besvär med andningsstopp under sömnen som tidigare. Har en CPAP men det hjälpte inte helt tidigare.
Kan den där lilla pacemaker hälpa mot allt det här? I så fall har den gett mig ett nytt liv.Och är det så svårt att ställa diagnosen att man måste vänta i åratal på rätt behandling?
Undrar Lena

Hej Lena,

Har man oklara svimningar bör en utredning av hjärtrytmen göras. Svimmar man bara ett par gånger per år är det ofta klokt att sätta in en Reveal, som du fick. Tack vare den har många oklara svimningar avslöjats och patienterna har fått pacemaker eller en ICD om detta är befogat.

I vissa fall tar pacemakern bort extraslag. Genom att höja pulsen minskar risken för extraslag. Går hjärtat mycket långsamt uppträder sk ersättningsslag som håller igång hjärtat. Hjärtrytmen är då oregelbunden.

Lycka till nu!

Med vänlig hälsning,
Thomas Fåhraeus
Lund