Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Extraslag under ansträngning

Min fråga är om det är någon skillnad i uppkomst av extraslag under vila eller ansträngning. Jag har sedan ungdomen känt av extraslag(33år idag) men mestadels i vila. Har de senaste 2mån vid anstränging känt volter i bröstet av flera extraslag(efter ca 15min). Jag gjorde ultraljud samt ett 5 minuters ekg(där syntes SVES o VES som var enligt doktorn godartade) i förra veckan men blev tillsagd att det bara beror på min ångest..Min fråga är dock om det är skillnad om det uppstår vid ansträngning? Kände ingen yrsel eller tryck över bröstet ska nämnas. Har väldigt svårt att släppa att det bara beror på ångest och min fixering vid hjärtat och att det är fortsatt ofarligt? Tack på förhand!!

Hej,

Vi har besvarat många frågor om extraslag som du kan läsa. Som du vet är extraslag normalt förekommande i vila såväl som vid ansträngning. Ultraljud ger mycket information om hjärtat och är det normalt tycker jag inte att du behöver oroa dig.

Ett arbetsprov med EKG kan övervägas om du inte kan släppa din oro vid motion.

Mvh

Thomas Fåhraeus
Lund

Relaterade expertsvar