Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Extraslag

Hej,jag har i perioder stora mängder VES. Ibland rör det sig om 2000 eller mer per dag. Är utredd,och det ska tydligen inte vara någon fara,men man funderar ju... Nu till frågan,vad anses vara "stora mängder" extraslag. Och är det så att de verkligen kan vara helt ofarliga,trots att man har tusentals per dag?
Tack för en toppensida,förresten! // Fredrik

Hej Fredrik,

Om du läser mitt svar från "Senaste besvarade frågor": 12 03 04 så får du lite information om ventrikulära extraslag.
Jag vet faktiskt inte om det finns någon siffra hur många extraslag som skall till förrän man säger frekventa extraslag (stor mängd). Över tusen/ dygn är nog en adekvat siffra. Har man mer än tre extraslag i följd kallas det för takykardi dvs hjärtklappning.

Du bör ha gjort en ultraljudsundersökning av hjärtat, där avslöjas det mesta. Är den undersökningen normal behöver du inte vara orolig. Du bör dock genomgår en ultraljudsundersökning vart annat år ungefär för att se att inte vänster kammare förtjockas. Det skulle i så fall vara ett tecken på att hjärtat får jobba extrahårt för att klara av alla extraslag.Man få då överväga att ge dig någon behandling mot extraslagen.

På vissa hjärtkliniker kan man försöka ta bort extraslagen med ablationsteknik som du kan läsa om från anteckning 12 03 04.

60% av befolkningen har mer eller mindre konstant extraslag. Förmodligen har 100% haft extraslag några gånger, minst.

Man vill helst att patienten har normala blodvärden på magnesium, calcium och kalium, som spelar en viktig roll beträffande hjärtats elektriska stabilitet. Dessutom bör du undvika kaffe om du vill att extraslagen skall minska.

Med vänlig hälsning,
Thomas Fåhraeus
Lund

Relaterade expertsvar

Urvalet av relaterade expertsvar är automatiskt framtaget av webbsidans system. Urvalet baserar sig på vanligen förekommande ord i titeln och innehållet i alla besvarade frågor. Relevansen kan alltså variera.