Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Extra slag, oregelbunden rytm, växlande svag och hård puls

Hejsan, jag är 25 år Och har sedan några månader tillbaka känt stor obehagskänsla i hjärtområdet / vänster sida av bröstkorgen. Ibland har det huggt till i bröstet samt vänster arm, inga långvariga smärtor, runt 1-2 sekunder.
Pulsen kan växla mellan att vara så hård att jag nästan gungar till varje slag, (kan ta pulsen utan att känna efter på en handled) till att plötsligt vara svag att jag inte känner den, inte på handleden och knappt när jag känner vid bröstet. Pulsen varierar också, vilopuls för mig är mellan 60-75 vilket är normalt men kan helt plötsligt under gå upp till 90-100 utan att jag rör mig. Även under träning kan pulsen vara väldigt låg vilket ibland skrämmer mig.

Har även väldigt ofta extraslag. Jag vet att några extraslag i timmen är normalt men jag kan lätt ha runt 5-6 nästan I rad (dunk-dunk - extraslag - dunk - extraslag - dunk-dunk - extraslag) vilket också skrämmer mig samt att jag ofta får det under hård träning. Kan även under träning bli nästan kritvit om mina händer som förr alltid blev väldigt rödflammiga närmar ansträngde mig eller blev varm.

Har gjort ett EKG men det var normalt, samt blodtryck va normalt, detta för ca 4 månader sedan. Har en morbror som dog när han var 25 av ett medfött hjärtfel, han opererades 3 gånger. Utöver det har vi inga kända sjukdomar i familjen, alla verkar vara friska. Jag lider av depressioner, ångest och panikångest, (är medveten om att vissa symptom på panikångest kan påminna om vissa hjärtfel)

Bör jag vara orolig? Är det kanske läge att be om ett 24 timmars EKG och ett arbetsprov? Är det något vem som helst kan be om?

Mvh lina

Hej Lina

Du har många obehagskänslor av att hjärtat ger dig många extraslag. Ofta blir det en ond cirkel av att dessa ger oro och ångest och då ökar ännu mer. För din del tror jag att de är ofarliga men ett bandspelar EKG kanske hade varit bra ur psykiskt persperktiv så att de kunde ge dig lite mindre oro och även se hur mycket det egentligen är. Ibland kan man få läkemedel som minskar uppkomsten av extraslag men de har också en viss biverkan. Det bästa är att söka via läkare på vårdcentralen som sedan remitterar till att få en bandspelning.

Lycka till
Maria
Pacemakersjuksköterska