Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Extra hjärtslag - medicinutsättning?

Hej!

Jag har en lite komplicerad fråga men provar att ställa den ändå!

Jag fick panikångest för c:a 4 år sedan och fick ett SSRI preparat, Sertralin, utskrivet. Började med 15 mg och blev jättedålig under insättningen med mkt biverkningar bl a så fick jag en massa extra hjärtslag.

Jag förstod inte själv vad det var förrän en privat hjärtläkare gjorde ett 24 h EKG. Han bedömde dem som ofarliga men ville att jag skulle trappa ner medicinen så det gjorde jag och extraslagen försvann.

Efter ett år fick jag ytterligare en panikångestattack och ny medicin skrev ut, Mirtazapin. Samma sak här, en massa biverkningar och extraslagen började om. Läkaren påstod dock att det inte var medicinen utan jag? Men jag hade ju inte det innan medicinerna, trots panikångest? Så fort jag försökte trappa upp medicinerna så kom extraslagen. Läkaren prövade en hel uppsjö mediciner vilket gav mig massor med biverkningar samt extraslag och takycardi.Jag blev tillslut jättedålig av alla in- och utsättningar men förstod inte att det var medicinerna som jag reagerade på, fick en galen kemisk ångest av alla mediciner som testades.

Jag har gjort hur många EKG som helst och de har fångat dessa ett antal ggr bland annat när jag hade så mkt extraslag att hjärtat bara hoppade och hoppade i 2 h - kändes inte som jag hade ett normalt hjärtslag, men fortfarande bedömning att det var ofarliga extraslag. Till saken hör att jag dagen före denna incident gjorde ett sk binjuretest i med att en läkare tyckte jag låg lite lågt på kortison. De sprutade in ett kemiskt hypofyshormon i blodet, väntade 30 min tog ett blodprov, väntade ytterligare 30 min tog ett nytt och dagen efter flippade hjärtat ut totalt.

Läkaren satte som sista medicin in ett licenspreparat (Mao-hämmare) - denna var även insatt under ovanstående incident. Kände även att 2-3 h efter varje dos av Moa-hämmaren så började hjärtat hoppa men läkaren påstod fortfarande att det inte var medicinen fastän detta hände varje gång. Nu när jag märke att jag bara blir sämre av alla mediciner har jag valt att börja trappa ner dessa.

Jag har under 6 mån trappat ut 3 mg Xanor (Bensodiazepin) vilket var jättejobbigt. Hade inte så mkt extra hjärtslag då - bara ungefär var tredje dag eftet nedtrappning så kom rejäla episoder. När jag nollat denna gav extraslagen med sig (hade kanske bara ngt per dag).

Började sätta ut Mao-hämmaren för 23 dagar sedan, halverade dosen då den inte går att dela och blev jättedålig med enorma utsättningssymtom....men det som skrämmer mig mest är hur hjärtat reagerar.

Främst när jag äter så ökar pulsen till c:a 120-130 i ngn timme och jag känner pulsen i hela kroppen. Sen har jag jättemycket extraslag varje dag, börjar efter några timmar och håller i sig mer eller mindre hela dagen med oregelbunden puls.

Till saken hör att jag nog är överkänslig överhuvudtaget just nu pga att hjärnan måste återställa sig efter alla mediciner...tål inte höga ljud, ljus, ryser i kroppen för minsta lilla, yrsel, magen har kraschat...jag har iaf enorma utsättningssymtom. Enligt en annan läkare jag talat med blir det såhär vid utsättning innan hjärnan har återhämtat sig.

Har inte velat söka hjälp för extraslagen nu eftersom jag har gjort de så många ggr tidigare utan att få hjälp annat än antidepressiva mediciner som bara gjort symtomen värre. Känns som ingen lyssnar på mig när jag känner ett så tydligt samband med medicinerna.

Kan ana att det är ngn typ av utsättning/abstinens som påverkar hjärtat oxå men det är så jobbigt att det blir så extra starkt när jag äter...sen triggar det ju min ångest oxå.

När jag har extraslagen har jag ingen direkt hög puls heller utan normal puls. Jag kan inte äta några betablockerare då Mao-hämmaren har sänkt mitt blodtryck såpass mkt och jag har ju 10 mg Mao-hämmare kvar att sätta ut. Kollade blodtrycket idag när jag hade massa extraslag, låg då på 110/74.

Är bara så rädd när de håller i sig såhär - kan detta vara negativt för hjärtat? Brukar det bli en reaktion när man trappar ut mediciner? När det är som värst under dagen har jag kanske 3 - 4 normala slag och 1 extra emellan...skrämmer mig verkligen. Jag kan vara helt ångestfri men så kommer extraslagen och ångesten kör igång. Finns det ngt jag jag kan göra?

Tacksam för svar!

Hej,

Utsättning av olika medincer som psykofarmaka kan, som du skriver, vara jättejobbigt. En uppsjö av diffusa symtom kan infinna sig. Svettningar, hallucinationer, hjärtklappning, oro,mm hör väl till de vanligaste symtomen.

För att titta på hjärtat så är det inte så vanligt att man får så mycket arytmier av olika psykofarmaka. Jag vet inte om du prövat betablockare som säkert skulle ge dig en lugnare hjärtrytm men ditt låga blodtryck kan ju bli lägre som du också skriver.
Tyvärr ser jag ingen lösning på dina arytmier, vi har inte så många olika läkemedel mot arytmier. Och de som finns ger ofta också biverkningar.

Mot din panikångest, har du enbart försökt med t ex benzodiazepam som Stesolid? I så fall kan man ge dig en liten dos betablockare samtidigt. Frågan är vad du upplever jobbigast, arytmierna eller dina ångestattacker.

Din sjukhistoria är komplicerad med bl a alla biverkningar på hjärtat vid olika medicineringar.Jag kan bara hoppas att dina läkare och du hittar en kombination av läkemedel som funkar.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred