Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Elitidrott

Hej!
Min son som är 28 år och jag diskuterar ofta om nyttan av allt för mycket träning. Han är triathlon-utövare på elitnivå och tränar hårt flera timmar om dagen.Hur mycket kan man träna innan det blir farligt? Ibland får han gå upp på nätterna och hoppa för att pulsen är så låg, runt 35 slag/minut.Detta skrämmer mej. Hur blir det sedan när han slutar med idrotten i framtiden? Är det så att elitidrottsmän brukar få mer problem med hjärtat då? Hans farbror, också triathlon-utövare fick nyligen en pacemaker på grund av sjuk sinusknuta, endast 46 år. Han slutade med träningen för 3 år sedan (knäoperation). Alltså för att sammanfatta frågeställningen. Löper elitidrottsmän större risk att få skador på sitt hjärta efter år av hård träning?
Orolig mamma

Hej orolig mamma,

Jag har skrivit en artikel om skador på hjärtat vid extrem idrottsutövning, vg se www.arytmia.se

Har han tränat så hårt att hans vilopuls går under 40 utan bakomliggande hjärtsjukdom, så kan man kanske dra i bromsen lite. En de idrottsmän skadar sitt hjärta både hjärtmuskeln och hjärtats reledningssystem. Jag hade en gång en maratonlöpare med mycket låg puls som han svimmade av ibland i vila. Han fick två alternativ, minska träningen (och då höjs vilopulsen) eller få en pacemaker. vad han valde? Fortsatt träning med pacemaker!

Min erfarenhet är att det är svårt att få extremidrottare att minska sin träning. En annan allvarlig sak att de ofta utövar sin idrott även när de har infektion i kroppen. Vissa virus dras till hjärtat, vilket kan leda till en inflammation i hjärtmuskeln som i sin tur kan ge upphov till ibland farliga arytmier.

Ja, försök få honom att gå ner lite i träning, han kommer att på sikt att må bättre av det. Lycka till,

Mvh
Thomas Fåhraeus