Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Elektrodbyte

Hej !
Hur många år dröjer det tills man skall byta elektroder ?
Är det en besvärlig operation? Min hustru är orolig. Hon fick sin pacemaker 2010.
Tacksam för svar.
Jan

Hej Jan

Pacemakerelektroder håller ofta väldigt länge, kan vara upp till 20-25 år. Vid varje pacemakerkontroll så får man information om hur elektroden mår. Skulle det vara problem med i tex isoleringen så kan man se en succesiv förändring på de mätningar som pacemakern gör en gång per dygn och en elektrod går inte av från den ena dagen till den andra. Pacemakerns batteri har ofta, i dagens moderna modeller, en livslängd runt 8-9 år och vid ett pacemakerdosbyte kan man alltså andvända de gamla elektroderna genom att skruva loss dom från pacemaker"huvudet" och koppla på dom på den nya pacemakern.

Skulle det behövas nya elektroder så låter man oftast de gamla sitta kvar och sedan lägger man in en ny på samma sätt som vid första implantationen. Denna operation brukar inte vara besvärligare än den första. Det kan dock finnas problem med att det är trångt i kärlet om man redan har många och ibland måste man avlägsna de gamla för att få plats med nya eller lägga ett nytt system från höger sida istället. Allt går att lösa.

Dagens elektroder innehåller bra material som klara den belasting som krävs för att stimulerar hjärtat med 30-40 miljoner slag per år, vilket är fantastiskt!

Så jag kan bara ge lugnade besked till din hustru att hon inte behöver oroa sig på många år för att elektroderna ska behövas bytas ut
MVH
Maria
Pacemakersköterska