Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Efter träningen! Våran dotter skulle behöva hjälp från dig.

Hej Thomas!
Jag har tidigare ställt några frågor angående våran dotter, nu 19 år gammal.
Hon har under en tid haft det lugnt när det gäller svimmningarna,hon har varit på vårdcentralen i våras då det gjordes ett EKG som var normalt. Sedan har det varit lugnt över sommaren, tills hon började träna igen häromdagen. Det var efter ett "sumba pass" hon åter igen ramlade ihop, kan det komma efter ett pass om det är hennes hjärta som krånglar. Jag vore tacksam om du vill hjälpa oss då hon inte blir fortsatt utredd. Hennes tidigare EKG i våras ej visade något. Nu vädjar jag till dig,(se tidigare brev)kan du hjälpa henne med vidare utredning? Jag känner att det inte är okej med henne. MVH orolig mor

Hej,

Tyvärr kan jag inte hjälpa din dotter utan endast ge råd. Som jag tidigare sagt så bör svimningar utredas på lasarettet, så man hittar en bakgrund till dem.

Nästa gång hon ramlar ihop efter t ex en träning, åk till akutmottagningen på din orts sjukhus och sitt kvar där tills läkaren undersöker henne. Uppge att hon svimmar då och då. Läkaren bör då planera en utredning dels av hjärtat och dels av hjärnan för att utesluta epilepsi.

Många ungdomar svimmar då och då ofta pga lågt blodtryck ibland med långsam puls. Det brukar försvinna när de blir äldre. Ev har din dotter ett vasovagalt syndrom som du kan läsa om på Googles. De är "godartade"svimningar men behöver ibland behandlas med pacemaker.

Lycka till,

Thomas Fåhraeus
Bjärred