Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Efter operation

Hej
Min mamma fick en pacemaker för ca en månad. Första veckan hemma fick hon ofta gå och lägga sig för hon var trött. Kan förstå att operationen tog på henne. Dock nu i kväll fick hon ett anfall med yrsel och även ett tryck över bröstet. Är detta något som kan förekomma? Hon är envis och jag
har svårt att få henne att ringa och fråga om det kanske behöver ställa in pacemaker. Känns som det inte är ok. Vad är ditt råd?

Hej

Ofta mår man bra efter ha geonomgått en pacemakerimplantation. De symtom man ofta har efter är att man är öm direkt över dosan vilket går över efter 3-4 dagar.
Hur mådde din mamma innan operationen. Om trycket över bröstet är nytt så är det bra att hon kontaktar sjukvården. Ibland ser man att en del patienter får problem med kärlkramp efter att de fått en pacemaker. Detta kan bero på att hjärtat tidigare har gått långsamt och därför anpassat sig till detta. När de sedan får en pacemaker som gör att pulsen går fortare men normalt gör att hjärtat kan få syrebrist pga ev trånga kranskärl och där igenom ge symtom på kärlkramp.
Kan också vara bra att göra en pacemakerkontroll för att se att allt fungerar väl och även se hur rytmen är. Ibland kan pacemakerns diagnostik ge information om man ev har förmaksflimmer som också kan ge symtom av trötthet och ev bröstsmärta om det går för fort.

Lycka till

Maria
Pacemakersköterska