Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

EDS patient och rädd för Pacemaker

Jag har sedan åratal behandlads för arytmi.Får sedan 1½ år Valsartan/hydrochlothiazide Teva 80mg/12,5mg,Tambocor 100mg,Trombyl 75mg, Metoprolol radiopharm 50mg. Sedan behandlingen inleds har jag mått dålig. Yrsel, andfåddhet, tröt och viktökning. Nu har extraslagen börjad återkomma under senaste veckan nästan dagligen och jag mår inte bra. Jag är erbjuden Warfarin men har tackat nej. Jag har EDS, svår migrän (behandlas med Imigran). Jag är räd att Warfarin skall leda till hjärnblödning, som flera i fam. har död av. Dessutom ser jag på andra hur blodsprängningar sker i yttre (och indra ?) blodkärl så att huden blir alldeles röd och skör. Doktorn säger att min Sinusknut inte fungerar som den skall och rekommenderar Pacemaker. Jag är räd för denna också. Utan medicin är min hjärtrytm alldeles för snabb och med tunga extraslag. Med medicinering är puls och blodtryck opåverkat av belastning med följd av syrebrist och obehag. Betyder det att medicinering måste fortsätta trots ev. Pacemaker ? Är Warfarin ett måste med Pacemaker ? Jag svarar inte på lokalbedövning och är bekymrad för OP ingrep. Jag är en väldigt aktiv person och kämpar på. Hinner nog med mera än många andra i min ålder (64). Tacksam för svar. Det känns angeläget att något måste göras nu för att förandra min situation. Mvh

Hej

Som jag ser det så behöver du dina bromsande läkemedel för att slippa arytmier och extraslag. Dessa läkemedel påverkar även sinusknutan och ger dig då långsam puls. En pacemaker kan tyvärr inte bromsa dina arytmier och heller inte alltid ta bort dina extra slag, den kan inte bromsa hjärtat utan ser bara till att din puls aldrig blir för långsam. Pacemakern gör inte heller att du slipper bli behandlad med Warfarin som ska skydda dig från blodproppar.

Ofta mår man bra av att kombinera läkemedel och få en pacemaker som tar bort din långsamma puls så att du kan fortsätta att vara aktiv och slippa bli yr.

Operationen är på många ren rutin och där lokalbedövningen hjälper bra mot smärtan. Det verkar som om du skulle behöva få mer information från din läkare så att du kan känna dig tryggare inför ditt beslut om pacemaker och de olika läkemedels behandlingar.

Lycka till
Maria
Pacemakersjuksköterska

Läs mer i lexikon: 
Sinusknutan
Läs mer om ämnet: 
Implantation