Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Dornera organ om man har pacemaker?

Hej jag undrar om man kan donera organ om man har en pacemaker? Då man är död men hjärtat fortfarande pumpar, så kan organen fortfarande få syre och arbeta. Borde man inte kunna donera organ om det går snabbt?

Hej!

Om du har pacemaker betyder det att ditt hjärta inte fungerar riktigt som det skall och du kan inte donera ditt hjärta när du dör. Andra organ kan däremot doneras.
I Sverige är man död när cirkulationen till hjärnan permanent har upphört ("hjärndöd"). Om man är hjärndöd (men hjärtat fortfarande slår) upphör andningen att fungera och man måste ha hjälp av respirator för att blodet skall kunna syresättas. En pacemaker kan hjälpa hjärtat att slå, men utan syre slutar hjärtat att slå efter ett tag, även om man har pacemaker. Det räcker alltså inte att pacemakern stimulerar hjärtat för att organen skall få syre när man är hjärndöd. Det behövs intensivvård med respirator för att organen skall fungera.

Hälsningar: Torbjörn