Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Depression,ångest efter pacemaker?

Hej!
Fick en pacemaker för ungefär 5 veckor sen efter att ha svimmat och krampat först på morgonen hemma. Frugan ringde ambulans som tog med mig till akuten där dom kopplade på mig ekg som var normal samt blodtryck var bra. Efer ett tag skulle jag få gå på toa samt äta lite, när jag satt vid bordet så blev jag yr och svimmade. När jag vaknade upp så stod en massa sjukskötersor samt läkare framför mig. Jag blev led upp till HIA och läkaren sa att det kommer att bli bra jag ska få en pacemaker. Har sen 3års ålder haft besvär av svimningar samt varit trött av mig. Varit utredd och nån läkare har då gett mig diagnosen barneplepsi som skulle växa bort men har ej fått medicin eller vart på fler utredningar. Under vuxen tid har tröttheten stegrat med perioder av yrsel och svimningar. Har inte haft krafter att riktigt orka med arbetsliv samt fritid.Har några gånger varit på akuten samt hos husläkaren där det har sett bra ut har dom sagt. sista åren har jag ett par gånger fått diagnosen utarbetad men några veckor senare vart tillbaka till arbetet. Jag är nu 38år och innan jag svimmade hade jag känt mig skapligt bra i nåt år,visst trötthet samt mått lite konstigt bland. Efter operationen så kände jag mig redan dan efter så otroligt pigg. Inte den där tunga känslan i kroppen samt i ögon. Har tom mera ork att hitta på saker samt börjat ringa kompisar på eget initiativ.efter 3 veckor av att ta det lugnt med armen så testade jag att träna lite och även där slog jag mina tider på cykel sen i vintras utan att anstränga mig. Men samtidigt som jag mådde bättre på alla sett kände jag att funderingar och tankar började komma i huvudet och även en trötthetskänsla(inte lika som förut men ändå ett tecken på trötthet).Nu sista veckan känner jag att det tar emot mer att hitta på saker och när jag gör nåt kul så kan jag uppskatta det men efteråt när det lugnat sig får jag känslan av att nåt ska hända att jag ska bli yr, dö eller nåt. Tankarna går i skallen har jag fått rätt diagnos? Är det nåt mer fel? Är jag deprimerad? Jag mår ju ändå bättre på många sett nu, Varför känner man sig så här?.
Är det nån mer som känner igen detta och har känt likadant?

Hej

Roligt att hör att du upplevde att det blev bättre med pacemakern och att du orkade mer. Det du upplever nu med att känna oro och rädsla är inte så ovanligt.Det är rätt vanligt att man drabbas av depression efter ha fått besked om att ex hjärtat har gått för långsamt. När man fått en pacemaker så blir man också helt plötsligt medveten om att man har ett hjärtat som inte har fungerat helt rätt. Man börjar känna efter mer och får mer oro över det man känner. Detta brukar lugna sig efter ett tag när man lär sig att allt fungerar och att felet är åtgärdat. Klarar man inte av att komma ur sin depression så är det viktigt att få kontakt med sjukvården och där igenom komma vidare. Din pacemakermottagning ska också kunna vara en plats som kan ge dig trygghet med din pacemaker genom att kontrollera att allt fungerar bra och besvara dina frågor som oroar dig,
Var inte rädd att ta kontakt med sjukvården, vi ska finnas till för dig.

Lycka till
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska