Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Dental ljushärdning och ICD

Var hos tandläkaren och lagade ett hål för några månader sedan och min pacemaker höll på att få fnatt varenda gång ljushärdningsapparaten kom för nära mig. Är det ovanligt att man reagerar på apparaterna? Vad kan man göra för att undvika problemet? Använda blykrage? Min tandläkare säger att hon aldrig varit med om problemet tidigare och ifrågasätter om jag verkligen talar sanning.

Hej,

Själva ljuset påverkar inte din ICD. Däremot ljuskällan som innehåller elektrisk komponenter som bör var så långt bort från ICDn som möjligt pga elektromagnetiska fält.

Blykrage hjälper nog inte. Testa och om det går ha en rak strålsladd som inte ligger över ICD sladdarna, så minskar nog risken. Känner du enstaka x- slag så kan det vara pacemakern i din ICD, som luras av signalerna från ljushärdaren.

Lycka till,

Thomas Fåhraeus
Lund