Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Dålig kontroll?

Hej! Jag är litet orolig för min mammas hjärta. Jag har själv pacemaker sen ett par år pga av-block II typ 2. Min mamma är snart 70, har tidvis högt blodtryck och får då och då hjärtklappning. Ofta händer det nattetid efter en dag med en del rörelse, t ex promenad. Men hon kan också få hjärtklappning under motion och då känns det enligt henne själv som att hon inte kan fortsätta utan måste stanna och vila. Hon har inte svimmat och inte haft yrsel. Hon blir väldigt orolig själv och hennes husläkare tenderar att tillskriva hjärtproblemen en psykologisk orsak. Hon tjatade sig i alla fall till ett dygns-EKG där husläk kunde se att pulsen blev snabbare då och då men att inget var onormalt. Jag som själv haft både takykardi som bradykardi tycker att hon borde få göra även ett arbets-EKG för att se vad hjärtklappningen i samband med motion, blir värre när hon går med stavar, beror på. Läkaren tycker att hon inte bara ska promenera lugnt utan verkligen ta i. Jag förstår att det är svårt att kommentera detta, inte en s jag vet exakt HUR hög mammas puls blir ibland men det låter som att det är så snabbt att hon har svårt att räkna slagen. Jag blir bara så frustrerad över att det är så trögt att få saken utredd ordentligt. Jag värjer mig också mot att så många läkare ofta utgår från att det är oro och ångest som ligger till grund för problemen. Visst, så är det absolut i många fall, men av egen erfarenhet vet jag också vilken oro och ångest man kan få av ett hjärta som slår för fort eller för långsamt. Så, visst borde väl ett arbets- EKG vara på sin plats?
Med vänlig hälsning, sanna

Hej Sanna

Jag förstår att du är orolig för din mamma och jag tycker nog som du att det kunde vara bra att göra ett arbetsprov för att se vad som händer med hjärtat under ansträngning.Om det är något med hjärtat så visar det på ett besked om det behöver göras fler kontroller tex får hjärtat tillräcklig syresättnig under fysisk aktivitet. Om det istället visar på att allt ser normalt ut så kan det också vara ett lugnande besked om att det inte är något farligt som händer under ansträngning och hon får då lättare att acceptera sina hjärtklappning.

Lycka till

Maria
Pacemakersköterska