Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Dålig efter pacemaker operation

Efter PM i september förra året, fick jag uttmatningskänsla i kroppen, domningar i halva kroppen, jätteyrsel.
Kom till akuten och fick PM justerat till 60slag/minut.

Men yserl&domningar, illamående med kräkningar. trötthet mm har jag fortfarande. Det varit många vändor till akuten. Men ingenting har dem hittat.

Försöker jobba halvtid, 75% sen blir det värre. Yrsel blir inte hanterligt. kan inte köra bil, jobba framför dator mm.

Kan detta bero på något annat? Läste några berättelser om ångest&depression.
Mår skit just nu.
Har småbarn. Alla läkare jag har träffat tycker att jag är för ung för att ha yrsel&domningar (36år)

Någon som kan ge mig tips? Kan inte leva med detta hela mitt liv. Det skulle vara piggare och gladare att få en pm. (6månader har det gått sen operationen)

Hej,

Symtomen efter pacemakerinläggningen är inte typiska för att något fel på ditt pacemakersystem existerar.

Vi ser ofta att kanske upp till 30% av patienterna kan få depressioner efter ett ingrepp som rör hjärtat. Med en ev. depression följer andra diffusa symtom som kanske domningar i kroppen, yrselkänsla mm.Det är ofta efter "snabba" ingrep sk dagkirurgi, som patienterna mår dåligt av enligt en forskningsstudie vi beskrivit.
Dessa symtom och depressionen (om du nu är deprimerad) brukar gå över efter ett halvår eller ett år. Lättare antidepressiv medicinering brukar ha god effekt.

Annars, om yrsel dyker upp efter en pacemakerinläggning, kan det ibland bero på att patienten endast fått en kammarelektrod istället för två (en i höger förmak också). Kolla på ditt pacemakerkort att du har två elektroder (det står t ex DDD- system och elekrodernas modellnummer).

Om du har depression av detta slag så är prognosen god. Det kan vara klokt att du pratar med en psykiatriker. Lycka till.

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund