Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

CRT med ICD-funktion

Min pappa har en ICD inopererad men den räcker inte till då han har svår hjärtsvikt. Han ska nu få en CRT istället. Har även den ICD-funktionen? Utan den skulle pappa inte levt idag. Den har hjälpt honom flera gånger då han fått hjärtrusningar som lett till hjärtstillestånd. Blir man alltid bättre av att få en CRT? Finns det några stora risker med operationen? När pappa fick sin ICD perforerade elektroden hjärtväggen så att han höll på att mista livet. När han kom till operation hade han 3 liter blod i lungsäcken. Pappa är lite rädd för att göra ett nytt ingrepp men som det är nu har han ingen livskvalitet. Hans hjärta är väldigt försvagat och går mestadels av tiden på pacemakern.
Tacksam för svar!

Hej,

Det finns ICD med CRT som din pappa säkert får. De flesta blir klart bättre i sin hjärtsvikt med CRT pacing. CRT-operationen går till så att man lägger till en lite tunn elektrod i en ven på vänster kammares utsida, vilket i erfarna händer inte är särskilt svårt. De två andra elektroderna är ju redan på plats och kan utnyttjas.
Höger kammarel.är tjockare och kan ibland perforera vid inläggningen som hände din pappa.

Jag tror inte att du behöver oroa dig för operationen.

Lycka till,

Mvh

Thomas Fåhraeus
Lund

Relaterade expertsvar

Urvalet av relaterade expertsvar är automatiskt framtaget av webbsidans system. Urvalet baserar sig på vanligen förekommande ord i titeln och innehållet i alla besvarade frågor. Relevansen kan alltså variera.