Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

CRT förhinder av hjärtstop?

"Min far har precis fårr ett plötsligt hjärtstop, pga sjukdom har han ewtt svagt hjärta/oregelbundna slag. Frågan är då, kommer en pacemaker minska risken för hjärtstop/hjärtinfarkt i framtiden?

Hej

Din far har antagligen fått en pacemaker pga ett AVblock III där hjärtat har haft ett långt uppehåll eller haft en extrem långsam puls vilket gav honom det plötsliga hjärtstoppet.
Pacemakern kommer att skydda honom från att aldrig få en långsam puls eller uppehåll mer men den kommer inte att minska risken för hjärtinfarkt i framtiden.
Inom sjukvården pratar vi också om att ett hjärtstop beror på att man drabbas av ett kammarflimmer som leder till att hjärtat till slut slutar att pumpa och man dör. Detta skyddar heller inte pacemaken emot. Den kan bara skydda din far från att aldrig få uppehåll och långsam puls.

Mvh
Maria
Pacemakersjuksköterska"

Visste inte om att det var en CRT han fick och inte en pacemaker, Kan en CRT förhindra hjärtrusning/kammarflimmer?
Också mm det skulle hända att han svimmar eller dyl, ska man göra HLR även om han har en CRT eller gör det mer ont än gott?

Hej

Om din far fick en CRT-P, en biventrikulär pacemaker som hjälper höger och vänster hjärthalva att arbeta synkront så kan denna inte skydda din far från hjärtstopp eller kammarflimmer.
Har han fått en CRT-D, en biventrikulär pacemaker med en defibrillator i så kan den skydda honom från kammarflimmer/ hjärtstopp.

Skulle din far drabbas av hjärtstopp så ska man göra HLR trots att man har en pacemaker. Man ska behandlas som vem som helst och inte vara rädd att man skadar pacemakern eller ICD. Vid en akut situation som ett hjärtstopp är ska man även andvända en defibrillator för att återställa hjärtats aktivitet.

Mvh
Maria
Pacemakersköterska