Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Bytt av pacemaker

nyligen har jag bytt min pacemaker o jag fått en större modell av pacemaker. En av elektrådena är löst o enligt kirurgen detta är oanvändbar. Min fråga är, ska man inte ta bort elektrådena helt o hållet???

Hej

Om jag tolkar dig rätt så har du fått byta din pacemaker och att de har kopplat lös en av elektroderna pga den inte behövs längre. Det kan vara så att du fått ett kroniskt förmaksflimmer och därför behövs inte din förmakselektrod längre. Det räcker att din andra elektrod som sitter i kammaren håller takten på ditt hjärta.
Din gamla förmakselektrod har vuxit fast i hjärtat och den gör varken skada eller nytta och man låter därför den sitta kvar. Det är många som har fått nya elektroder pga de gamla har gått sönder och totalt kan det då finnas 4-5 elektroder som sitter kvar i hjärtat utan att det orsaka några problem för hjärtats arbete.

MVH
Maria
Pacemakersköterska