Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

buktar ut

Hej!

Är en 35 årig tjej som fick min PM för snart fyra veckor sedan. Har haft ganska ont mend det börjar släppa, har dock en djup svidande känsla hela tiden samt att den sysn väldigt. Ha innan operationen fått höra att den INTE ska synas. Min buktar vekligen ut. Känns ju jättetrist! Ska de vara så?

Hej,

Efter operationen brukar det blöda lite i dosfickan och blodet får huden att bukta ut (med pacemaker) Blodet försvinner inom några veckor. Är du mager och om man har lagt pacemakern högt upp nära nyckelbenet, så kommer den tyvärr att synas. Har man sagt att den inte alls kommer att synas, har man nog lovat för mycket...Värken försvinner som du skriver.

Har man gott om underhudsfett brukar den knappast synas, men jag vet ju inte hur du ser ut.

Personligen brukade jag vänta ett halvår när t ex yngre kvinnor och tjejer led mycket att att pacemakern syntes tydligt. Det är ju en enkel och snabb operation att flytta ned pacemaker mot bröstets överkant, vilket jag gjorde om patienten inte alls var nöjd med placeringen.

Vänta en tid och se. Ofta sjunker pacemakern ner lite med tiden. Men du skall inte gå och lida av att ha en ful pacemaker som sticker upp kanske över klänningskanten, toppen eller vad det nu är.

Lycka till,

Thomas Fåhraeus
Bjärred