Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Bradykardi och oregelbunden hjärtrytm

Hej,
Jag är en kvinna på 34 år som under flera år har problem med att hjärtat hoppar över ett slag. Jag får en diffus obehaglig känsla och som ett sug, känsla av att tappa andan. När jag känner på min puls så försvinner ett slag och sen fortsätter rytmen som vanligt. Det överhoppade slaget kommer precis samtidigt som den känsla jag beskrev ovanför. Jag har sökt akut för detta flera gånger och flertalet EKG har gjorts men ingen arytmi har fångats någon gång. 2006 var jag inlagd en natt med EKG-övervakning. Sjuksköterskan kommenterade då att min puls sjönk under 50 ibland när jag sov. Har ofta fått kommenterar vid EKG att jag har lite låg puls. 50-60 slag i vila. Jag har normalt blodtryck. Försöker motionera 3 ggr/vecka , springer då 5-6 km. Är 165cm och väger 67 kg, vanligen 64kg men jag fick mitt andra barn för ca 5 månader sedan. Det känns som om hetat arbetar långsamt och liksom släpar. Jag har ingen yrsel eller svimning. Trött är jag men är ju småbarnsförälder. Min pappa hade förmaksflimmer och dog vid 53 års ålder av en hjärtinfarkt. Jag är nu jätterädd för att jag har drabbats ev någon hjärtsjukdom eller att jag kommer att drabbas av hjärtstillestånd. Problemet har ökat de senaste veckorna. Jag medicinerar med Sertralin 75 g/dag för ångest och nedstämdhet, har gjort det sen 2001. Tacksam för svar!
Med vänlig hälsning,
Erika

Hej Erika

Det du känner är antagligen extraslag och de kan upplevas som mycket obehagliga. Det uppleves ofta som en paus vilket det inte är, men extraslaget är så oeffektivt vilket gör att man upplever det som en paus och nästa normala slag blir då så välfyllt att det uppleves mycket hårdare och mer annorlunda än det normala. Din vilopuls tycker jag låter normal efter din ålder och vilken aktivitet du utför. Som ung är det inte ovanligt att man nattetid går under 50. Jag kan också tänka att dina extraslag har ökat lite efter att du fått ditt barn för de har en tendens att öka om man inte får sin normla nattvila eller är orolig för annat.
Om du är så orolig så kan det vara bra att kontakta en läkare på sin vårdcentral för att få lite lugnade besked och ev utredas med ultraljud av hjärtat eller göra ett arbetsprov för att kontrollera att allt är bra i och med att det finns ärftlighet i bakgrunden och där igenom kunna slippa sin oro.

Lycka till
Maria
Pacemakersköterska