Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Bröstsmärta efter pacemakeroperation

Hej
Jag har två frågor: 1. Jag fick en DDDR pacemaker inopererad för ca 2 månader sedan pga AV-block II/III och har besvärats av bröstsmärtor sedan dess. Smärtan sitter i bröstbenet och upp i halsen. Det känns som ett tryck och en klump upp i halsen. Smärtan förvärras när jag rör mig. Kan inte ens bära en matkasse utan att få kraftig värk. När jag vaknar på morgonen är jag nästan smärtfri men så fort jag börjar röra mig återkommer den och är som värst på kvällen. Kan inte ligga i planläge eller röra mig utan att få ökad värk och torrhosta. Jag gjort CT, ultraljud och kranskärlsangio som alla varit u.a. Vad kan smärtan bero på?
2. I vila mår jag bra men vid minsta ansträngning får jag obehagskänsla i bröstet, pulsationer uppåt halsen och tappar orken helt. Värst är det när jag gör något med armarna. De har finjusterat pacemakern två gånger och sett med hjälp av ultraljud att jag får pacemakersyndrom när pulsen går upp. De ser att det pumpar bra i vila men osynkront när pulsen stiger trots finjusteringarna. Förutom AV-blocket har jag ett vänster skänkelblock. Vad kan man göra åt pacemakersyndrom? kan mitt hjärta anpassa sig eller måste jag leva med detta? Just nu är jag sjukskriven och kan knappt göra småsysslor i hemmet ens. Varit fullt frisk innan detta.

Hej!
Det är svårt att svara på vad dina symtom beror på. I sällsynta fall kan själva stimuleringen av hjärtat ge en viss smärta, särskilt om elektroden ligger placerad på ett ställe där hjärtmuskeln är tunn. Det kan då ge en obehagskänsla från hjärtsäcken. Ibland försvinner detta efter några månader. Ibland måste elektroden placeras om. Om man vid pacemakerkontroll stimulerar med hög strömstyrka på en elektrod i taget kan man ofta reproducera smärtorna och se villken av elektroderna som orsakar besvären.

Pacemakersyndrom brukar man benämna ett tillstånd där förmaksaktiviteten och kammaraktiviteten i hjärtat inte är synkroniserad vid pacemakerstimulering. Det brukar INTE uppstå när man har en DDDR pacemaker. Däremot kan det vara så att du får en dyssynkroni av kamrarna när pacemakern stimulerar kamrarna. Dyssynkroni innebär att höger och vänster kammare inte drar ihop sig synkroniserat vilket leder till lite sämre pumpförmåga.
Hör med din läkare så att du får reda på om det verkligen är "pacemakersyndrom" de menar.

Hälsningar: Torbjörn