Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Borttag av elektroden

Hej,
Jag är en kvinna på 44 år som har haft en PM med en elektrod i 8 år. Jag vet inte varför jag fick en PM med bara en elektrod, men den elektroden verkar ha en skada och på förslag är att sätta in en ny PM på höger sida. Ett alternativ är låta den gamla elektroden vara kvar på min vänstra sida samtidigt som man sätter in en ny PM på höger sida med en eller 2 elektroder.
Min fråga är om det finns några risker med att ha kvar den gamla elektroden? Är det bättre att ta bort den?
Som jag förstår det är dom nya pacemakers magnetröntgen säker. Hur viktigt är det- med tanken på detta med magnetröntgen- att ta bort den gamla? Finns det några risker att ta bort den? I så fall, vilka?
Tack för ditt svar,

Hej!
Oftast låter man den gamla elektroden vara kvar när man sätter in nya elektroder. Det beror på att det kan vara svårt att få ut den gamla elektroden då den vuxit fast i kärl och hjärta. Detta i grepp är förenat med vissa risker. Om den gamla elektroden inte är MR säker spelar det ingen roll att du får ett MR säkert system på höger sida. Den gamla elektroden utgör ändå en viss risk vid MR undersökning.
Om du inte har besvär av den gamla elektroden och du inte tvunget måste genomgå en MR undersökning skulle jag låta den gamla elektroden vara kvar.

/ Torbjörn