Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Bör jag strida vidare?

Hej! Jag har vasovagala svimningar med förkänningar så jag hinner ofta sätta/lägga mig. Har sökt för arytmier i 10 års tid som kommer i vila, framför datorn, när jag kräks, svimmat etc. Nu lyckades arytmierna äntligen fångas på ETT ekg. Det visade AV block II typ I. Inga mer registreringar eller utredningar har gjorts utan läkaren tycker att detta är normalt hos unga vältränade personer. Men jag är vaken vältränad eller ung, 44 år. Ska jag nöja mig med detta besked eller bör jag börja strida för mer? Är ofta trött och fryser men dagtid har jag inte märkt onormalt låg puls, runt 60.

Hej,

Jag är inte helt säker på att du har vasovagala svimningar. Blodtrycket brukar falla samtidigt som pulsen minskar, har man sagt något om det?
De vasovagala svimningarna brukar försvinna när man blir äldre. Det låter ju som du har för långsam puls. Tyvärr är det vanligt att läkaren säger till patienten att han/hon är vältränad trots att de aldrig tränar, men har typiska symptom på bradykardi dvs långsam puls.Många läsare har skrivit till oss om detta problem.

Du har ett AV block II typ 1 eller Wenchebach som det heter.Uppträder det hos människor i medelåldern så har det numera blivit en pacemakerindikation på många sjukhus. Risken finns att det så småningom blir ett AV block III dvs ett totalt block. Det är möjligt att du har det när du svimmar.
Köp en pulsmätare med ett band runt bröstet och använd den några dagar. Skriv ned noga när du har symtom och vilken pulsfrekvens mätaren visar. Är din puls normal trots att du har symtom så hjälper inte en pacemaker mot att du är trött eller fryser.Den kan skydda dig mot svimningar. Om du ser att pulsen går ner och känner dig svimfärdig, be någon titta på pulsmätaren.
Jag tror att du behöver en pacemaker. Kan du få en remiss till kardiolog eller har du redan varit där?
Så strid vidare. Be att få en second opinion hos någon annan läkare.

Lycka till,
Thomas Fåhraeus
Lund