Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Betablockerare och flimmer

Hej!
Tack för en mycket informativ sida och med en möjlighet att ställa frågor.
Jag är en 40årig kvinna med sss och förmaksflimmer. Fick en PM insatt i juni och hade till en början mycket frekventa och långa flimmerepisoder. Vilopulsen höjdes till 60 slag/min och jag ordinerades en tablett enconcor per dag. Jag har efter det inte haft något flimmer. Min fråga är kan medicinen förhindra att flimmer uppstår. Jag trodde att betablockerare bara förhindrade att hjärtat slår för fort? Kan höjningen av baspuls lett till att hjärtat är mindre retbart och därför inte flimmrar lika mycket? Är det då lämpligt att sätta ut medicinen?

Hejsan,

Enconcor är ofta förstahandsvalet vid förmaksflimmer. Dels minskar det risken att få nya attacker och dels sänker de ofta frekvensen på kamrarna när ett förmaksflimmer pågår.

Sätter du ut denna medicin riskerar du att få ett nytt anfall av förmaksflimmer.

Tilläggas kan att har man attacker av förmaksflimmer och får en pacemaker pga en sjuk sinusnod med långsam puls, så kan den ökade frekvensen minska flimmerepisoderna. Man kan sätta den lägsta frekvensen på 60 eller 70slag/ minut och har man tur så minskar anfallen. En förklaring är att slår hjärtat långsammare så fylls det med mer blod och förmaken vidgas. Denna ökning av storleken kan vara arytmiframkallande hos vissa patienter. Går hjärtat snabbare fylls det inte med lika mycket blod.

Så kanske både pacemakern och Enconcor kanske skyddar dig mot förmaksflimmer vilket du säkert är glad för!

Med bästa hälsningar,

Thomas Fåhraeus
Bjärred