Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Besvär av AV-block

Har av block 2 och pacemaker ,men pga att jag mår dåligt av mycket pacing så har läkarna ställt in pacemakern så den låter
Av block 1 vara, som jag har väldigt mycket utav och känner av varenda gång vilket resulterar i mycket ångest och sömnproblem,
Finns det någon lösning på hur man kan känna av hjärtat mindre när jag får block förutom att låta pacemakern gå in?
Typ någon medicin som lugnar hjärtat eller något. Ökar träning och aktivitet mina block när jag går ner i vila?

Hej

Svårt att säga vad det är du upplever. Läkaren som ställde in din pacemaker har gjort rätt i att pacemakern inte ska gå in vid AVblock I utan bara vid AVblock II. Detta för att tillåta den egna överledningen ske via AV noden och då undvika att pacemakern stimulerar i onödan nere i kammaren.Tyvärr kan inte fysisk aktivitet ta bort din blockering men det gör att du mår bättre både psykiskt och fysiskt. Det kan vara så att du upplever pacemakerns arbete med att undvika onödig pacemakerstimulering i kammaren. Olika pacemakermodeller har olika lösningar på detta. En del låter 2 slag "hoppa" över och kan då säkert upplevas som obehagligt men helt ofarligt.Andra låter det gå lite mer succesivt och ger då inte samma uppehåll i rytmen.

Jag upplever också att många blir mer uppmärksamma på sin hjärtverksamhet efter att de fått en pacemaker. Detta går ofta över och tillslut tänker man inte på att den finns. Ibland tar det också tid att få bästa inställning just för dig men var inte rädd att fråga om en ny kontroll om det inte går över efter ett tag. Låt tiden gå ett tag och försök att undvika att leva i stillhet. Att vara aktiv är mycket bra.

Lycka till
Maria
Pacemakersjuksköterska