Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hur bedömer man när pacemakern ska starta ?

Hej !

Jag undrar hur man bestämmer att en pacemaker ska starta vid 70 eller 60 osv
Är det ålder, blodtryck, rökning eller vad ?
Tacksam för svar.

Hej

Basfrekvensen, den lägsta frekvens pacemakern tillåter att pulsen kan gå ner till, bestämms ofta efter vad för fel man har på hjärtrytmen.
Har man ett AVblock så fungerar ofta det egna pulscentrat bra, således startmotorn eller sinusknutan. Då brukar man ställa pacemakerns lägsta frekvens på 50-60. Detta gör att den egna sinusknutan helt bestämmer takten på pacemakern.Unga personer som är mycket aktiva kan även ha pacemakern inställd på lägrefrekvens än 50. Då undviker man att pacemakern går in onödan på förmaket nattetid eller i vila.

Har man fel på sinusknutan, vilket gör att man har svårt att få upp pulsen vid aktivitet, så brukar man ställa pacemakern på 60-70 . Är man lite äldre och även har problem med att få förmaksflimmer då och då, så ställs ofta pacemakerns basfrekvens på 70. Detta leder ofta till att förmaksflimmret har svårare att starta. Man kör med lite "overdrive". Har man också ett konstant förmaksflimmer som ofta ger en ojämn takt så ställs pacemakern på 70.

Pacemakern kan inte påverka blodtrycket så där spelar det inte någon roll vilken frekvens man har.
En del har även en natt eller vilo frekvens inställd på sin pacemaker för att inte uppleva hjärtklappnings känsla i vila.
Hoppas att jag kunde ge dig ett litet svar på din fråga.

Mvh
Maria Pacemakersköterska