Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Bättre kondis med PM än kroniskt FF?

En nära anhörig, man i 60 års åldern, som tränat hårt hela livet med bl.a. Mycket vintersport och tennis har funderingar som jag bollar vidare här då han ej fått tillräckliga svar av hans läkare. På senare år har han fått kroniskt förmaksflimmer, ngt som hämmat honom i träning och aktivitet markant. Frågan är om his-ablation och PM skulle förbättra hans situation? Betecknas det som ett lyx-problem av sjukvården?

Hej,

Nej det är inget lyxproblem. Hisablation med pacemaker är en relativt vanlig behandling. Om hans kondition blir bättre är svårt att gissa. Med pacemakerelektrod i höger kammare slår kamrarna osynkroniserat vilket minskar deras kapacitet något.
Har din vän attacker med snabbt förmaksflimmer kan det bli bättre med en mer regelbunden hjärtrytm. Hur utfallet än blir så är det svårt att säga om det blir bättre eller sämre eller oförändrat efter behandlingen.
Det är nog därför han inte har fått klara besked.....

Med vänlig hälsning,
Thomas Fåhraeus
Lund