Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Bastubad

Hej,

jag har sett i ett tidigare svar på en fråga om det är ok att bada bastu med PM, att det INTE är och skall vara någon fara.
Jag var för ett par veckor sedan på ett hotell och passade då på att bada bastu. Det som då hände var att mitt hjärta fullständigt löpte amok och jag fick genast gå ut och det gick då över. Jag provade att gå in ett par gånger till och samma sak hände igen. Jag är en mycket van bastubadare och har aldrig tidigare upplevt detta innan jag fick min PM. Någon ide på vad det kan vara?

vänliga hälsningar,
Thomas

Hej Thomas,

Det låter konstigt. Äldre pacemakermodeller kunde styras av temperaturväxlingar, men det blev aldrig någon framgång. Har du en " vanlig" pacemaker typ St Jude, Medtronic, Biotronic eller Guidant som användes mest i Sverige, borde den sk sensorn inte dra upp frekvensen.

Man får nog misstänka att elektricitet och elektromagnetisk interferens EMI, kan orsaka störningar i rytmen. Detta dvs om bastun är elektrisk driven. Slå av basuaggregatet och gå in och be någon slå på det igen när du är i bastun. Blir du genast påverkad då så är det elen som stör pacemakerfunktionen.Detta om du kommer tillbaka till samma hotell förstås.

Vi har inte fått några rapporter om detta tidigare så skriv gärna igen och uppge bastutillverkare, så får vi kolla upp det hela lite.
Sitter du en bit ifrån bastuaggregatet kan det vara ledningar underifrån, nere vid golvet, som ger EMI.

Har någon annan upplevt samma sak skriv till pacemaker-info.se

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund