Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Bas i bilen

Hej! Min son har en stor baslåda i kofferten i bilen och så har han rätt stora högtalare bak i fönsteret. Kan de påverka min nya ICD?

Hej,

Det är svårt att säga om ICDn påverkas eller ej. I högtalare finns ju elektromagnetiska fält och du kan läsa om det under rubriken EMS på denna webbsida. Jag har inte sett eller hört att någon ICD patient blivit påverkad av högtalare i bilen. Däremot vid större konserter bör pacemaker/ ICD patienter inte stå alldeles bredvid de kraftiga högtalarna. Även ljudvibrationerna kan påverka pm/ ICD om det är väldigt högt ljud.

Har du t ex en Medtronic eller St Jude Medical ICD kan du alltid ringa företaget i Stockholm och be att få tala med en expert på området. Tel. nummer hittar du på Googles.

Sitta i framsätet utan musik påslagen går ju bra förstås.

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund