Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

AV II-block: Pacemaker, medicinering eller ingen behandling?

Har fått diagnosen AV II-block.Problemet uppträder ibland vid viss kroppsansträngning.
Pacemaker har föreslagits. Frågor:
1.Vilka hälsorisker finns om jag avstår behandling?
2.Finns det någon medicinering som alternativ till pacemaker?

Hej,

Svar på fråga 2: Inga mediciner hjälper mot ett AV- block. Man kan tillföra Adrenalin, Atropin eller Isoprenalin i spruta eller genom dropp men det går bara på sjukhus med övervakning.

Svar på fråga 1: Unga människor kan ha AV- block I eller II t.ex. nattetid men har normal AV- tid under dagen. De får inte pacemaker.

En vuxen människa som dagtid då och då får AV- block får numera vanligtvis pacemaker. Risken är att AV- block ll plötsligt kan gå över i AV- block lll och då kan hjärtat stanna kortare eller längre stunder med medvetslöshet som följd.

Det finns två olika AV- block, det sk Wenchebachblocket , som är mer godartat och det allvarligare sk Mobitz- typ ll block, som är en klar indikation för pacemaker. Vet du vilket block du har av dessa? Du kan läsa mer om AV- block under "Fördjupningar" på denna webbsida.

MVH
Thomas Fåhraeus
Bjärred