Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Av block och Mirtazapin

Hej! Jag har haft 24 tims EKG som visade Av block av olika sorter (mest av block 2, typ 1) som jag troligen har varje natt. Man har sagt på sjukhuset att jag förr eller senare troligtvis kommer få en pacemaker, men inte förrän jag får fysiska symptom av mina block. Nu är det så att sover mycket dåligt och jag har därför gått Mirtazapin utskrivet för detta och blivit sjukskriven 40%. Dock verkar det inte vara någon som kan svara mig på om jag vågar ta medicinen trots mina nattliga block. Inte heller kan någon svara mig på om det till och med kan vara så att det är blocken som ger mig störd nattsömn. Somnar alltid bra men vaknar kallsvettig, med hög ångest och hjärtklappning varje natt, flera gånger per natt. Då tar det alltid tid att lugna ner sig och somna om igen.

Mina frågor är alltså, känner ni till om Mirtazapin är kontraindicerat då man har nattliga av block? Tror ni att av blocken till och med kan vara det som stör min sömn? Kvinna 45 år.

Hej

Kan inte se via FASS att Mirtazapin påverkar hjärtrytmen och ger dig för långsam puls under natten. Det är inte ovanligt att man kan ha AVblock I och II typ 1 under natten utan att det ger några symtom eller är farligt. Det är ju bra att de har kontrollerat under ett helt dygn med bandspelning av din hjärtrytm så att de kan se hur takten är på hjärtat. Det är så att man ger bara pacemaker om man svimmar eller blir väldigt yr av sin långsam puls. Det kanske blir så att du får en pacemaker när du blir lite äldre då cirkulationen är lite sämre. Troligtvist är din sömn dålig pga att du mår psykiskt dåligt och förhoppningsvis blir detta bättre när du inte har så mycket ångest.

Mvh
Maria
Pacemakersjuksköterska