Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

AV block II = PM eller ej? Är Sertralin ok under op?

Hej! Jag har konstaterat AV block II och mina läkare verkar oense om huruvida jag behöver PM eller ej. Har svimningar men de tror att det är av den vasovagala sorten. Jag är 42 år och inte särskilt vältränad. Vad tjänar/riskerar jag med att vänta? Ska man gå omkring med icke symptomgivande (men väl konstaterade) AV block II? Kan det inte gå över i block III? OM jag får en PM kan jag då fortsätta med Sertalin under operationen och efteråt? Jag fungerar inte utan min medicin pga svår paniksyndrom. Tack för svar!

Hej,

Du skriver inte vilken typ av AV block-II du har. AV block ll typ 2 är en pacemakerindikation.Vasovagal svimning brukar debutera i yngre år, har du svimmat sedan många år tillbaka? Du kan läsa om vasovagalt syndrom på Googles och se om din sjukdomsbild passar in på dig.Jag besvarade nyss ett brev med ungefär samma frågeställning,läs gärna mitt svara.

Svimmar du utan förvarning så bör du ha en pacemaker. Känner du att du håller på att svimma så hinner du kanske sätta eller lägga dig ner för att undvika skador.
AV block-II typ 2 kan övergå i AV block-III. Det är anledningen till att man lägger pacemaker vid en del andragradsblock.Setralin kan du fortsätta med.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund