Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Av-block 2 typ 2, hur snabbt bör man få komma till kardiolog?

Hej. Är en kvinna på 40 år som sökte VC pga en mängd extraslag sedan ungefär ett halvår tillbaka. Hade även haft några episoder med hjärtklappning samt upplever min puls oregelbunden emellanåt (arb som sjuksköterska och har kontrollerat med pulsmätare + att några kollegor tagit min puls, de instämmer i att den är något hoppig). Fick göra EKG på VC som var normalt bortsett från en sinustakykardi, men läkaren hittade ett blåsljud på hjärtat och skrev remiss för Ultraljud samt 24-timmars EKG och arbetsprov. Arbetsprovet var ua ( 119% av förväntat) medan jag nu i förra veckan fick veta att jag nattetid hade episoder av AV-block 2 typ 2, längsta uppehåll 2,3 sekunder. Remiss skrevs då till arytmienheten, men när jag ringde idag ( en vecka senare) visade det sig att remissen ännu ej gått iväg från VC. Mitt problem är nu att jag känner mig väldigt orolig, lite som en tickande bomb. Vågar knappt sova på nätterna av oro för att detta ska övergå i AV-block 3 och därmed ett hjärtstopp. Känner att jag vill kontrollera min puls var femte minut. Har inte vad jag vet haft någon bradykardi dagtid. Hur orolig ska jag vara? Och hur snabbt bör jag komma till en kardiolog? Kan tillägga att jag vid ett 24-timmars EKG för 3,5 år sedan hade AV-block 2 typ 1, så jag gissar att det är detta som nu övergått i typ 2.

Hej!
Jag tycker inte att du behöver vara särskilt orolig. AV-block II under sömn ser man ibland, särskilt hos vältränade personer. Om du inte har AV-block dagtid och inte har några symtom är det osannolikt att du plötsligt skulle få AV-block III.
Du skall naturligtvis kontrolleras av kardiolog, men har du inga symtom behöver du inte komma till omedelbart. När remissen anländer kommer de att bedöma hur snabbt du behöver komma till läkare.

Hälsningar: Torbjörn