Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

AV-block 2 typ 1 och 2 samt hög puls vid träning

Jag är kvinna och 37 år. Efter en pulsrusning med puls på mer än 240 i över 5 min fick jag göra ett 3 dygns EKG i februari. Det visade att jag har AV-block 2 typ 1 och 2 såväl dag som natt. Enligt EKG hoppar min puls t ex 74-40-26-63.
För ett år sedan svimmade jag sittandes på tunnelbanan och lades då in ett dygn på sjukhus, men man kontrollerade aldrig hjärtat. Jag sökte därefter akut ett par gånger för nära svimningar men fick höra att det var inget fel på mig. Eftersom jag känt mig extremt trött i flera veckor efter attackerna sökte jag till slut läkare privat och fick göra ett arbets-EKG, som såg bra ut. Jag fick diagnosen stressrelaterade symtom. Efter semestern kände jag mig återigen så fruktansvärt trött och sökte läkare. Man tog lite prover och sa återigen att det var stressrelaterat och jag blev remitterad KBT.
Jag har så länge jag kan minnas känt mig trött och provat det mesta för att bli av med tröttheten.
Det senaste året har jag löptränat till och från. Utan att ha tränat någonting alls på 20 år kunde jag efter ca 8 löprundor springa milen på 60 min. Jag har svårt att få något flyt i träningen och det innebär att jag tränar 2 gånger i veckan i en månad för att sedan göra ett uppehåll på två månader. Jag springer dock lätt 5-7 km på första löprundan efter uppehåll. Jag har ingen superkondition eftersom jag blir andfådd av att gå uppför en trappa men samtidigt springer jag utan problem en mil. Jag har mätt pulsen under löpning den senaste månaden och den visar att jag har en snittpuls på ca 175 under en normal löprunda. Hur går detta ihop med mitt AV-block? Är det något mer som är fel som gör att jag snabbt kommer upp och kan träna i hög puls? Är det ok att träna i väntan på vidare utredning? Är det något som jag ska undvika i väntan på vidare utredning? Hur går utredningen till?
Min läkare skickade en remiss till kardiologen för vidare utredning av AV-blocket förra veckan men när jag ringde igår för att höra om jag fått en tid så hade man inte ens bedömt/tittat på remissen. Hur snabbt ska man bli bedömd och få behandling?
Tacksam för svar!
Anna

Hej,
Jag kan nog inte svara på alla dina frågor, då jag inte har sett dina EKG.
Men enligt standardiserade riktlinjer så är det en klar pacemakerindikation om man har AV- block II typ 2 och ffa om man har svimmat.Har du haft puls ner mot 26/min så talar det ju för AV-block II eller III.

Vissa sjukhus har långa väntetider, ibland upp till månader, trots att man svimmar! Har du plötslig yrsel eller det svartnar för ögonen, sök på akutmottagningen.

Mvh

Thomas Fåhraeus
Lund

Relaterade expertsvar