Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Återvinning/Recycling Jag undrar hur pacemakern återvinns? Var tar alla olika delar vägen och vad är återanvändbart och till hur stor del?

Återvinning/Recycling
Jag undrar hur pacemakern återvinns? Var tar alla olika delar vägen och vad är återanvändbart och till hur stor del?

Hej,

Det är många frågor nu om hur pacemakern tas om hand efter den tagits ut. Om en patient avlider med en pacemaker eller ICD måste den tas ut innan kremering eller begravning sker. Byts den ut pga batteriurladdning så skickas den, som alla begagnade pacemakrar, till respektive firma, där destruktionen ofta sker. Batteriet är av lithiumjodid och resten är av samma komponenter som i all elektronisk miniutrustning idag. Kapseln av titan kanske återvinns.
Vill Du ha mer information kan Du säkert kontakta en pacemakerfirma t.ex. St Jude Medical eller Medtronic i Sverige. Adressen hittar Du på internet.

MVH
Thomas Fåhraeus
LUND