Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Arytmier

Hej,har gått med 72timmars ekg o det är funnet att jag har onormal arytmi-sjuk sinusknuta. Äter sen många år bisoprolol,men har främst på morgonen kraftiga arytimer-200s/m. Vill inte äta medicin längre pga magen som krånglar,vad jag undrar över är om ablation är en lösning till mina prob.?? Var hos min hjärtläkare idag o pratade och tog upp detta,men hon sa att man ska "akta sig för att vilja operera sig.Visst inte kul att få en pacemaker vid 41årsålder,men inte kul att känna av sitt hjärta på detta sätt då det påverkar mig ibland i vardagen. Jag undrar även om långvarig stress kan påverka så att man får en sjuk sinusknuta?? Ska snart göra en mätning av mitt kortisol för att utesluta om det är det som gör min oregelbundna rytmen. Har haft detta till o från sen 2002. Ja,jag vet,kunde frågar mer när jag var hos läkaren,men frågorna kommer nu! Får man en pacemaker betyder det då att min sinusknuta aldrig mer kommer fungera eftersom de klipper bort den ledningen? Då är pacemakern min sinusknuta??

Hejsan,

Jag undrar först om en arytmiexpert, elektrofysiolog, har tittat på dig och dina EKGn? Du skriver inte om du har långsam puls ibland t ex under 50? Det finns en typ av sjuk sinusknutans arytmier som kallas tachy- bradysyndromet , där pulsen växlar mellan hög frekvens och låg. Emellertid brukar inte pulsen gå upp så högt som till 200/ min om sinusknutan är involverad. Det kan finnas ett sk ektopiskt fokus intill sinusknutan som plötsligt laddar ur sig så pass fort som med 200/ min. Ett sådant litet område kan spåras om man lägger in elektroder i förmaket. Hittar man det kan man utföra en ablation mot vävnaden dvs förstöra den. Sk ektopiska foci orsakar cirka 10-15% av hjärtklappningar från förmaket. Den vanligaste orsaken är en sk återkopplingstakykardi och det måste man också kontrollera att du inte har. De behandlas också med ablation.Lyckas dessa behandlingar behöver du inte pacemaker om du inte nu har mycket långsam puls också.

För att exakt få klarhet i din typ av arytmi så tycker jag att du skall genom en elektrofysiologisk utredning där man temporärt lägger elektroder i hjärtat och kartlägger orsaken till din arytmi. Jag har ju inte sett dina EKG, men jag är inte helt övertygad om sinusknutan orsakar dina takykardianfall på 200 slag/ minut. Diskutera vidare med din hjärtläkare om ev fortsatt utredning är mitt råd.

Sinusknutan kan man inte " klippa bort" och man förstör den inte heller med ablation. Jag tror inte stress orsakar din hjärtklappning såsom du beskriver den. Vill man definitivt koppla ur förmaken gör man en AV- ablation som du kan läsa mer om under fördjupningar på denna webbsida. Efter den ablationen måste man ha pacemaker som på sätt och vis ibland blir din sinusknuta om din egen sinusknuta går så långsamt att den inte styr pacemakern.

Lycka till!

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred