Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Arytmi, 6 sek stop på natten, låg puls, ej symptom.

Hej. (Dansk, forsöker svensk språk!) Jeg har fået målt 24 timers hjertefunktion. Der er arytmi med mange 6 sek stop på natten, men inte på dagen. Jeg har haft låg hvilopuls (ca.44/min) i många år. Jeg tycker inte at jeg har någon symptom/problem alls (men jeg vet, at ni skriver, at man kan bli överraskat og få en helt annan "normal" känsla med PM). Varför skal jeg då ha PM? Läkaren siger, at det er för mycket og kan vare farligt med 6 sek stop. Varför? Det har man vel inte statistik på - om personer dör med hjärtstop, vet man vel normalt inte, om dom har haft "sykdomen" 6 sek paus på natten! Jeg fråger fordi jeg självklart helst vil undvika PM, om det inte er nötvendigt. Tack for svar!

Hej

Vet du varför de gjorde en 24 timmars bandspelning på dig? Har du haft några symtom på svimning eller yrsel innan detta gjordes?
Indikationen att få en pacemaker är alltid symtom relaterat. Har man inga symtom eller problem med sin långsamma puls så är det inte alltid självklart att man ska få en pacemaker. Har man någon gång haft symtom och hittar mer än 3 sekunders asystoli på en bandspelning så är man helt klart kandidat för pacemaker.
Jag tror att det bästa för dig är att konsultera med din läkare för att få de bästa råden om du ska ha pacemaker eller ej. När man är ung så klarar man en lägre puls bättre men med högre ålder så krävs bättre syresättning till kroppens alla organ och det blir en högre belastning för hjärtat att pumpa ut en högre mängd blod när pulsen går långsammare.

Lycka till

Mvh
Maria
Pacemakersköterska