Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

ARVC

Hej Thomas!
Jag är ICD-bärare sedan april 2011 och har tidigare ställt en fråga till Dig angående fibrös vävnad och har nu fått en anledning till att ytterligare ta upp ämnet! I mitten på juni 2013 gjorde Dr Håkan Walfridsson på US i Linköping en mycket lyckad ablation (min 10-e)med mycket lyckat resultat. Denna gång var det dock en "dubbel", dvs man gick in både från ljumske och direkt genom stickhål i bröstkorg framför ögonen på mig för att även komma åt ut och baksidan på hjärtväggen. Jag fick då en del information om hjärtsjukdomen ARVC! Vad är detta för en hjärtsjukdom och hur bör jag och framförallt mina barn tackla och förhålla oss till detta?
Med vänliga decemberhälsningar
//Per

Hej Per!
Jag hoppas att det går bra att jag svarar istället för Thomas. Pacemaker-info.se ger information som berör olika aspekter av pacemakerbehandling. Tyvärr har vi inte möjlighet att svara ingående på frågor rörande alla hjärtsjukdomar.
ARVC är en sällsynt ärftlig hjärtsjukdom som gör att vissa delar av hjärtmuskeln kan omvandlas till fibrös vävnad och fett. Detta kan ibland leda till att man får hjärtrytmrubbningar. Det finns strikta kriterier som måste uppfyllas för att man skall kunna ställa diagnosen ARVC.
Jag förslår att du kontaktar din ordinarie hjärtläkare för att få mer information om just ditt fall. Om det är säkerställt att Du har ARVC bör du också ta upp frågan om dina barn bör undersökas.

Hälsningar: Torbjörn