Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Ärftlighet

Jag svimmade första gången då jag var 17 år och efter det med några års mellanrum under 20 års tid tills jag vid 37 års ålder en dag svimmade så många gånger under en dag att de fick "fast" problemet då jag kom in till akuten, jag fick även ett kort hjärtstopp på natten på sjukhuset. Mellan svimningarna under de 20 åren hade jag ofta obehagskänslor i kroppen o huvudet, kände mig svag o illamående o man gjorde alla tänkbara undersökningar av huvudet utan att finna problemet. Efter att jag fick min pacemaker mår jag jättebra.
Jag har nu en dotter som är 15 år och som idag varit nära att svimma då hon satt på en lektion i skolan. Då hon förklarar hur hon upplevde det så är det på pricken likt som jag brukade känna det innan jag svimmade eller de gånger jag bara hade "förkänningar" som gick tillbaka.
Min faster har pacemaker efter att ha haft samma problem som jag o min farfar svimmade ofta oförklarligt. Kan detta vara något ärftligt? Jag kommer iaf att fara till läkare med min dotter nu.

Hej,

Det finns vissa rytmrubbningar i hjärtat som kan gå i arv. Ofta rör det sig då om snabba rytmrubbningar, takykardier.

Det är nog mindre vanligt att man ärver tendens till långsam hjärtrytm. Under mina 30 år som pacemakerläkare har jag dock sett fall som du beskriver att flera i släkten har behövt pacemaker.

Det är klokt att kontrollera din dotter hos läkare. Det är inte alltid man kan se på EKG vid en rutinkontroll om hon har tendens till långsam puls och ev svimning. Får hon fler liknande anfall skulle jag personligen implantera en sk loop recorder, ett litet EKG minne som man lägger under huden i lokalbedövning. Det minnet räcker i tre år och spar automatiskt episoder om hjärtat går långsamt.

Lycka till,

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund